Gor kot raketa, dol kot polž

Prva prava klasična tekma v tej sezoni je postregla z vsem, kar se za pravo turno tekmo spodobi. V bližini avstrijsko-tirolskega Lienza so nas pričakale prave zimske razmere s kar precej novozapadlega snega, organizator pa je poskrbel za zelo razgibano, iz dveh vzponov in dveh spustov sestavljeno traso. V dobrih 17 kilometrih se je skupaj nabralo 1420 višinskih metrov vzpona in prav toliko spusta. Razen uvodnih 10 minut prvega vzpona ter zadnjega kilometra je trasa potekala izven urejenega smučišča, večinoma po gozdu in deloma po napol steptani gorski cestici. To je pomenilo globoko ”špuro” za vzpon in zahteven (ampak edino pravilno) off-road spust.

laswerz
Na prvem vzponu sta bila tudi dva ”pešaka” Foto: Dieter Robnig

Ko smo se zbrali na štartu, smo se vsi samo malo spogledovali, nobeden namreč ni pričakoval tako močne konkurence (nekaj imen za poznavalce: Pivk, Reichegger, Weisskopf, Hofl, Beccari,…). To je pomenila natanko eno stvar: tempo bo že takoj od štarta navit do 100%, in pri vrhu sigurno ne bo prostora za tistega, ki v tem trenutku ni 100% pripravljen. Sam sem imel taktiko ˝slediti najboljšim kolikor se le da˝, če pa vmes trčim v ”zid” bom vsaj vedel da zaenkrat še ne spadam v elito. Ampak odvilo se je povsem drugače, že takoj od štarta so mi prepustili čelo kolone, kar me je nekoliko zmedlo- nisem točno vedel ali ostali blefirajo ali res ne morejo narekovati hitrejšega tempa. Po nekaj minutah, ko je začela nastajati manjša luknja, sem ugotovil, da je očitno pravi dinamit v mojih nogah, tega se nisem ustrašil in lepo vztrajal v svojem tempu. Po malo več kot 10minutah je bilo jasno, kdo se bo lahko meril za sam vrh in kdo tam zaenkrat še ne bo. V prvem vzponu sta bila vključena tudi 2 odseka s smučmi na nahrbtniku, kar je nekoliko popestrilo zadevo, saj ne smeš narediti napake nikjer, sploh pri tako zgoščeni konkurenci šteje vsaka izgubljena sekunda. Na vrh prvega vzpona sem prišel prvi (s približno 20 sekundami prednosti pred ostalimi), nato je sledil spust, ki je bil vse prej kot enostaven, in privoščil sem si akrobatski vložek (pravi salto), s čimer sem zapravil prednost, in drugi vzpon nas je začelo 6 skoraj skupaj (med vsakim kakšnih 5 sekund razlike). Zopet je šlo s polnim tempom (Tadei Pivk je po tekmi dejal, da je bil tako v rdeči coni, da med tekmo ni imel možnosti narediti niti požirka pijače ali si stisniti gel). Tudi na vzponu sem pridobival zapravljeno prednost in na vrh prišel kot tretji (približno pol minute za vodilnima Pivkom in Hoflom). Potem pa je sledil 8-kilometrski spust po zahtevnem off-roadu z veliko pastmi. Tukaj sem videl trenutno realnost, saj sem iz 3. mesta na vrhu v cilj prišel kot 6., tudi Pivk je iz prvega mesta zdrsnil na tretjega. Zaenkrat se v takih primerih pozna razlika med mano, ki se s turnim smučanjem ukvarjam 3je leto, fantje pa so v tem športu kar nekaj let več. Prav tako imamo v Sloveniji šele letos dobre pogoje za trening tudi izven smučišča (v prejšnjih sezonam zaradi poletja namesto zime to sploh ni bilo mogoče). Ampak tukaj pri sebi ne vidim primanjkljaja in nesposobnosti, ampak to jemljem kot ogromno prostora za napredek.

laser.jpg
Gazela na vzponu (na spustu bi bil obraten vrstni red :P) Foto: Willi Seebacher

Take tekme pokažejo, kaj je zares pravo tekmovalno turno smučanje, saj je šport sestavljen tako iz vzpona kot tudi spusta. Na vzponu zelo težko pridobiš tako veliko prednost, ki bi ti omogočila brezskrben spustu- zbran moraš biti tudi v drugem delu trase (moja maksimalna hitrost včeraj je bila 86 km/h), saj najmanjša napakica, ki je lahko posledica utrujenosti, ki je prisotna po hitrem vzponu, lahko povzroči resno poškodbo in padec.

26230520_1772319283075413_2403658629468544814_n.jpg
Vedno ista zgodba na štartu –> ”full gas” za pozicije.

V petek me čaka nočni spektakel Mountain Attack v avstrijskem smučarskem središču Saalbach, kjer bom nastopil na najbolj prestižni trasi Maratona, skupaj s kar precej vrhunskih tekmovalcev (Boscacci, Pivk, Palzer, Hoffman, Hofl,…)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s