Rise & Fall 2017 – ”odštekana” štafeta

V poletni sezoni je v Avstriji norija okoli dogodka Dolomitenman, v uvodu v zimsko sezono pa je na Tirolskem v kraju Mayrhofen na sporedu nekoliko drugačna različica pod imenom Rise & Fall. Gre za štafetno tekmovanje, kjer najprej turni smučar premaga 1,7km dolgo strmino visoko 430 višinskih metrov, štafeto preda padalcu, ki ga čaka vratolomen spust nazaj v dolino, tam ga čaka gorski kolesar, ki po snegu premaga podoben vzpon kot predhodno turni smučar, zadnja štafeta pa pripada alpskemu smučarju, ki se po zahtevni progi spusti nazaj v cilj. V originalu je bilo za prijavo odprtih 60 mest, a so jih zaradi avstrijske norije sprostili še dodatnih 20, tako da nas je bilo na koncu 80. Bogat denarni sklad ter močni sponzorji ekip vedno na start pripeljejo najboljše tekmovalce, zato je tekma na zares na vrhunski ravni in je za mesto v elitni deseterici potrebno imeti 4 izjemno močne tekmovalce.

rieandfall2017-skitouring-michael-werlbergerJPG21.jpg
Predaja štafete. Foto: Michael Werlberger

Sam sem dobil povabilo avstrijske ekipe Virgo X Team, da se jim pridružim kot prvi tekmovalec (turni smučar), in seveda mi je to pomenilo super priložnost za vrhunsko tekmo v močni konkurenci in resen test, kje se moja pripravljenost nahaja tik pred vstopom v pravo zimsko sezono. V zadnjih tednih se v smučini počutim odlično, lahko bi rekel da vse ”štima”, zato sem bil optimističen glede mojega nastopa. Vendar je vedno uganka kako se bo telo odzvalo na tekmi, kjer si tempa ne diktiraš sam in moraš, če želiš biti med najboljšimi, stopiti ven iz cone udobja, in tempo prilagoditi tekmi. Sam sem se osredotočil le na moj del in ostalim v ekipi prepustil, da naredijo vse po svojih močeh. Ker je tekma kratka (moj čas 14min15s), je bil tempo navit do 100% že od začetka, vsako sekundo zaostanka je namreč v kratki razdalji težko nadoknaditi. Do polovice smo bili nekako strnjena vodilna deseterica, po približno polovici pa je vse skupaj počilo in kar naenkrat so začele nastajati ”luknje”. Sam sem se počutil močnega, zato sem navil svoje srce do maksimuma in upal, da nekako zdržim do cilja. Ko je telo na limitu, je večina stvari v glavi- koliko se motiviraš da odmisliš ”neprijetne” občutke v želodcu, nogah rokah,… Nekako se mi je uspelo obdržati na 3. mestu, 1. in 2. pa sta bila žal zaenkrat še nedosegljiva. Vendar sem glede na imela okoli mene lahko zelo zadovoljen (pred mano samo svetovni rekorder v vertikalnem kilometru Philip Goetsch in lastnik olimpijske medalje Christian Hoffman, za mano pa italijanski reprezentant Manfred Reichegger in na primer Martin Stofner).

rieandfall2017-start-dominic-ebenbichlerJPG14.jpg
Svinje v buče. 😛 Foto: Dominic Ebenbichler

Svoj del sem opravil z odliko, vendar žal ostali člani ekipe niso imeli enakega dinamita v nogah in smo na koncu kot ekipa pristali na 12.mestu. Gre za res fenomenalen dogodek, z živim prenosom in vrhunsko organizacijo. Definitivno v planu za drugo leto, saj imam že zdaj povabilo močnejših ekip, bilo pa bi čudovito, če bi sestavili popolnoma Slovensko ekipo in poizkušali parirati Avstrijcem, Švicarjem, Italijanom, Nemcem,…

IMG-20171218-WA0016.jpg
Virgo X Team!

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s