Ko sanje postanejo resničnost

Dve leti nazaj sem na svoj prvi Red Bull 400 v Planici prišel kot skoraj popoln novinec in sem bolj kot ne v sanjah razmišljal, da se lahko kosam z najboljšimi v zaključnih metrih. Takrat mi je uspel veliki met in kot popoln ”outsajder” (še uradni napovedovalec me takrat sploh ni razglasil po imenu, saj so morali na startno listo pogledati, kdo sploh sem) zasedel 2.mesto. Po tej tekmi sem si dal nalogo, da moram v naslednjih letih enkrat osvojiti to letalnico! Lansko leto sem nato že kot možni favorit zasedel 4.mesto, s čimer, po pravici povedano, nisem bil najbolj zadovoljen.

redbull400planica2017...
”Pain is temporary, glory is forever!” Foto: Jure Makovec / Red Bull Content Pool

Letos je bila nova priložnost, da sežem po vrhu. Tokrat mi je bila dana vloga ožjih favoritov . Te vloge nikoli ne jemljem kot nek pritisk, ampak mi predstavlja veliko motivacijo in nagrado za predhodne dosežke. V kvalifikacijah smo vsi varčevali z energijo v največji meri in s ciljem, da smo med prvimi petimi v skupini, kar je bila vstopnica v finale. Nato pa smo vse misli in moči usmerili v finalni tek, ki je sledil čez nekaj ur in kjer se je obetalo pravo ”mesarsko klanje”. Treba se je zavedati, da je med skoraj 900 tekači zagotovo precej takih s ciljem priteči med prvih deset. In seveda še nekaj takšnih, ki cilja(mo) na zmago!

Že pred tekmo sem si vizualiziral, kako bi ta lahko potekala in kje bi bilo smiselno napasti, če bo v nogah kaj moči. Sam uživam v tem, ko se v nogah začne kopičiti mlečna kislina, ko noge začnejo peči in ko ti telo govori, da bi bilo dobro iti malo počasneje, ampak v glavi prestaviš program, saj se „pravo veselje“ začne šele na drugi strani ”cone udobja”!!! Nekako največjo konkurenco mi je predstavljal Nejc Kuhar, za katerega sem vedel, da je zelo motiviran za zmago, saj je bil že nekajkrat blizu zmage v Planici  potem so me opozarjali na avstrijskega tekača (ki je bil na koncu tretji), tu sta bila še Simon Novak in Matjaž Mikloša (specialista za tovrstne tekme) in vedno močan Simon Alič.

Foto Grega ValančičSportida.jpeg
Če ti zmanjka moči po 100m, je zadnjih 300m res trpljenje. Foto: Grega Valančič/Sportida

Močan dež, megla na letalnici in 70 ogretih nog  moškega finala, je bil ob poku startne pištole jasen znak, da se obeta neverjeten spektakel za anale. Sam sem le sledil najhitrejšem tekmovalcem, ki smo se vsi zgnetli na desno stran strmine in malo pod vrhom najhujše strmine sledil napadu Mikloše, kar mi je bil idealen ”lead-out”, da se iztrelim še sam in napadem.  Do zaletišča sem si pritekel nekaj sekund prednosti in naivno mislil, da sem naredil že vse, da imam zmago v žepu. Vendar se to dogaja le v pravljicah za otroke à Nejc me je vztrajno lovil po zaletišču in 25metrov pred vrhom sva bila z rameni poravnana. Po vseh pravilih bi moral on zmagati tekmo, saj je v veliki motivacijski prednosti običajno tisti tekmovalec, ki ujame in ne kdor je ujet. Neverjetna želja po zmagi mi je dala moč, da sem kljub znaku ”battery-low”  našel rezervo, napadel še enkrat in v zadnjih 15-metrih odsanjal ene  najlepših sanj. Vesel sem, da sva bila v zadnjih metrih skupaj prav z Nejcem, saj sva dobra prijatelja, skupaj opraviva kar nekaj treningov; prav Nejc me je vpeljal v ta nori šport. Na tretje mesto je  z nekaj zaostanka pritekel odlični avstrijski gorski tekač, tako da žal stopničke niso bile povsem slovenske.

Foto: Jure Makovec / Red Bull Content Pool
Zabava se začne na drugi strani cone udobja!!! Foto: Jure Makovec / Red Bull Content Pool

Gre verjetno za enega mojih največjih dosežkov, če ne kar največjega in res sem vesel za ta podvig. Definitivno pa je eden izmed oseb v ”ozadju” trener Iztok Cukjati, ki posluša moje muhe in skupaj sestaviva res zanimiv program treninga, v katerem neizmerno uživam in mi očitno prinaša tudi odlične rezultate!

Nikoli ne spim na lovorikah, zato me v  finišu tekaške sezone čaka še nekaj pomembnih tekem, že ta konec tedna ednini pravi Vertikalni Kilometer v Sloveniji na Storžič, nato sledita še dva ali trije vertikalni kilometri za svetovno serijo, kjer nočem biti le udeleženec.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s